Oorkaars Therapie

Oorkaars therapie

De Oorkaars therapie kwam via de Hopi-indianen – woonachtig in het zuiden van Noord-Amerika – uiteindelijk in Europa terecht. Bij de Hopi-indianen werd de oorkaars traditioneel gebruikt voor het zuiveren en harmoniseren van de energetische velden. Met andere woorden voor het verwijderen van negatieve energieën. Dit is niet zo verwonderlijk, want de oorkaars stamt uit de tijd dat ziekte, therapie en godsdienst nog nauw met elkaar verbonden waren.
Wij leven in een tijd waarin velen van ons te maken hebben met stress, drukte en gejaagdheid. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat de populariteit van de therapie groeiende is. De werking die uitgaat van de oorkaars is namelijk uitzonderlijk ontspannend.

oorkaars-kopie

Hoe werkt de Oorkaars therapie      

Bij deze therapie wordt het oor op een zachte manier gereinigd. Dit gebeurt met behulp van een (speciaal voor dit doel vervaardigde) holle “brandende” kaars. De therapie heeft een zeer brede werking, waardoor het zowel geschikt is als revitaliserende of preventieve therapie. Bovendien kan het ook gebruikt worden als aanvullende therapie in het verbeterproces van allerlei oor… neus… keelklachten en andere hoofdklachten, zoals migraine.

 

Wat zijn oorkaarsen

Oor kaarsen bestaan uit 100% natuurlijke grondstoffen en worden gemaakt volgens een geheim, origineel, oud, indiaans recept. Ze worden nog steeds met de hand gemaakt. Voor het bereiden van de oorkaars wordt natuurzuiver katoen gedrenkt in zuivere bijenwas, dat vermengd is met (verpulverde) geneeskrachtige kruiden. Dit kruidenmengsel is samengesteld volgens het originele recept van de Hopi-indianen en bevat bestanddelen als: honingextract, etherisch extract van salie, hertshooi (st. janskruid) en kamille. Nadat het mengsel van bijenwas en kruiden door het katoen is opgenomen wordt het katoen tot een cilinder gerold. Het resultaat is een rechte, holle kaars. De kaars is zo gerold, dat hij precies boven in de gehoorgang pas en niet te diep in de gehoorgang geduwd kan worden. Binnen, onder in de holle kaars zit een speciale filter, die belet dat verbrandingsresten en bijenwas het oor in druppelen.

De behandeling start met een oormassage, Pas daarna komen de oorkaarsen aan de beurt. De te behandelende persoon draait op de zij, zodat de kaars zo verticaal als mogelijk in het oor geplaatst kan worden. De kaars steekt slechts voor een klein gedeelte in het oor. Dit is geheel pijnloos. Het merendeel van de kaars steekt uit het oor. Voor alle duidelijkheid: de kaars wordt niet in zijn geheel opgebrand, maar tot ca. 10 cm boven de gehooringang. Het punt waarop de kaars gedoofd wordt is op de kaars aangegeven door middel van een rode streep. Dus: is de rode streep eenmaal bereikt, dan wordt de kaars gedoofd.

Principieel dienen altijd beide oren behandeld te worden, het ene en daarna de andere zijde, Te beginnen met de “goede kant”. Na de oorkaars wordt de voetreflex toegepast om te voelen wat oorkaars met u gedaan heeft dit is een extra ondersteuning.

 

Oorkaars therapie en kinderen

Oorkaars therapie is zeer geschikt voor kinderen (oor.. Neus en keelklachten). Kinderen vanaf 2 jaar kunnen worden behandeld. Een voorwaarde is echter, dat ze stil kunnen blijven liggen. Kinderen met buisjes in de oren kunnen niet behandeld worden, omdat het trommelvlies geperforeerd is. Wel mogen de kinderen een oorkaars behandeling krijgen vóór dat de buisjes gestoken worden. Het is mogelijk dat een ingreep met buisjes daarna dan helemaal niet meer nodig is. Lees hiervoor de kolom “indicaties voor behandeling” en vooral “contra-indicaties”.

 • Bij acute gevallen adviseren wij een dagelijkse behandeling, met een maximum van 3 dagen. Indien gewenst is om de dag herhalen mogelijk. Ook dan geldt een maximum en wel van 5 dagen (behandelingen).
 • Bij chronische indicaties adviseren wij 5 behandelingen in 3 weken.
 • Bij klachten die al geruime tijd bestaan, zoals doof gevoel het geluid niet goed kunnen horen of oorsuizing, adviseren wij de volgende behandeling:

– Stap 1: drie dagen achtereen beide oren een maal daags behandelen

– Stap 2: twee dagen rusten (geen behandelingen)

– Stap 3: één dag beide oren (ieder oor 1x) behandelen

– stap 4: twee dagen rusten (geen behandeling)

– Stap 5: één dag beide oren behandelen (ieder oor 1x).

 • Preventief of als onderhoud wordt aanbevolen om de behandeling eens in de 3 á 4 weken te herhalen.

 De werking

Tijdens het verbranden zijn verschillende fasen te onderscheiden in de werking van de kaars.

 • Dankzij het “schoorsteeneffect” ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang. De vlam zorgt ervoor dat de luchtzuil (in het oor) gaat trillen. Hierdoor wordt het trommelvlies licht gemasseerd en zorgt op haar beurt weer dat de druk in het middenoor (beter) geregeld wordt.
 • Tijdens het branden van de kaars ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en intensiveert de warmte. De warmte zorgt ervoor dat de acupunctuurpunten in het oor worden gestimuleerd.
 • De aangename warmte stimuleert bovendien de doorbloeding en de lymfestroom in de oren, de keel, de neus en de bijholten.
 • De verbranding zorgt voor een zacht ruisend geluid. Dit geluid in combinatie met de weldadige warmte van de kaars zorgt voor een ontspannend gevoel.
 • De kruiden in de kaars hebben ook een uitwerking op het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti (via de buis van Eustachius), de mond, keel, neus, en bijholten.

Indicaties voor behandelingen met oorkaarsen zijn onder meer:

 • Vaak voorkomende ontstekingen in, of irritaties van keel… neus…. Voorhoofd… en

Bijholten

 • Stresssymptomen
 • Nervositeit
 • Slapeloosheid
 • Oorsuizing soms lukt het om dit te ondersteunen is een moeilijk probleem
 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Vele andere, vaak aan stress gerelateerde, klachten.

 

Zelf heb ik de oorkaars als ondersteuning voor een angst en dit is goed gelukt.

Contra-indicaties:

Toepassing voor oorkaarsen wordt afgeraden bij:

 • Een geperforeerd trommelvlies (buisjes)
 • Acute oorontsteking
 • Geïmplanteerde gehoorbeentje
 • Eczeem of schimmelinfectie in het oor

 

Benadrukt moet worden dat men bij klachten altijd het advies van een arts inwint.

Bij een Energetische Therapie zoals Oorkaars therapie wordt geen diagnose gesteld. Energetische Therapie beoogt een aanvullende geneeswijze te zijn. Energetische Therapie ondersteunt andere reguliere en natuurlijke geneeswijzen en
vult deze aan.

 

   

 

Wat laat de kaars zien als deze zijn werking heeft gedaan, 

   

 

certificaat

Al onze diensten

Bekijk onze overige diensten.

Oorkaars Therapie

Oorkaars therapie De Oorkaars therapie kwam via de Hopi-indianen ̵...

Read More

Zenuw Reflexologie

Zenuw Reflexologie (NR)  Hebt u één van de volgende klachten? Chron...

Read More

Reflexzonetherapie

Wat is reflexzonetherapie? Reflexzonetherapie is een additieve (toevoe...

Read More

Welzijn van het Psyche

Welzijn van het Psyche Hiervoor gebruik ik, de drukpunt techniek zenuw...

Read More

Klassieke reflexzone therapie

Klassieke reflexzone therapie Klassieke reflexzone therapie, dit is ee...

Read More

Zenuwreflex

Zenuwreflex Zenuwreflex is een aparte opleiding en aan techniek, zoals...

Read More